czwartek, 13 sierpnia 2015

Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem

Zupa ogórkowa często gości na naszym stole. Do jej przygotowania wykorzystuję swoje kiszone ogóraski. Taka zupka idealnie smakuje o każdej porze roku, zimą rozgrzewa a latem ze względu na kwaskowy smak wspaniale orzeźwia.

składniki:

ok 2,5 l bulionu drobiowego
1 kg ziemniaków
3-4 marchewki
4-5 kiszonych ogórków
pęczek koperku
3 łyżki mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do zupy starte ogórki i gotować jeszcze 5 minut. Dodać posiekany koperek. Gdyby zupa była za mało kwaśna można dodać więcej ogórków lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zaklepać zupę lub jak ktoś woli mniej zawiesiste zupy zabielić tylko zahartowną śmietaną. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kawałki mięsko drobiowe na którym ugotowałam bulion.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz