poniedziałek, 14 września 2015

Kofty czyli mielone na patyku

Kofty to świetna propozycja na obiadek. Takie mielone na patyczku fajnie się prezentują na talerzu i są łatwe w przygotowaniu. Kofty zazwyczaj przygotowywane są z jagnięciny lub baraniny ewentualnie wołowiny, ja nie mam dostępu do takiego mięska więc u mnie wersja z udziałem wieprzowiny.

składniki:

500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól czosnkowa do smaku

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Następnie brać porcję mięsnej masy i uformować kulkę. Potem nadziać ją na patyczek i dokładnie docisnąć do patyczka formując podłużny kotlecik. Gotowe kotleciki na patyczkach grillować na patelni grillowej lub grillu z każdej strony aż mięsko ładnie się przyrumieni. Kofty podałam z mizerią oraz gotowanym kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką. 



1 komentarz:

  1. Robiłem kiedyś takie mielone, są bardzo pyszne!
    Obserwuję i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń