poniedziałek, 24 października 2016

Buraczki z białą kapustą

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą. Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się prezentują  w słoiczku.

składniki:

2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych
1 kg białej kapusty, użyłam późnej odmiany kamienna głowa
400 g cebuli

zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela

Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustkę poszatkować na szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest pyszna robiłam juz taka wersje

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia skąd wywodzi sie ten przepis. Przepis dostałam w zeszłym roku od znajomej a ona też od znajomej a że buraczki lubimy i warzywa mam własne pod ręką to zrobiłam. Przeglądałam również podobne przepisy w internecie, spotkałam nawet wersję z czerwoną kapustą.

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy i zdrowy przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię też tylko z surowymi burakami plus do tego kapusta i razem gotuje w tedy kolor jest bardziej intensywniejszy

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruziński przepis jest to prawdopodobnie, była i jadłam, pyszna jest w wydaniu Gruzinów.

    OdpowiedzUsuń