czwartek, 26 stycznia 2017

Naleśniki na maślance

Zrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te na mleku, w sumie jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy poza tym, że są leciutko kwaskowe w smaku. Ciasto zrobiłam rzadsze więc naleśniki wyszły mi cieniutkie. Podałam je z serkiem oraz dżemem.

składniki:

1,5 szklanki maślanki
1,5 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej typ 500*
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki oleju

dodatki:
400 g zmielonego twarogu
2 łyżki jogurtu
dżem wiśniowy
dżem truskawkowy

Do miski wlać wodę i maślankę. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie  naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.
Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać. Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę i można podawać.

*Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze i zrobiłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze należy dodać jeszcze trochę mąki.






2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam naleśników na maślance. Jestem ciekawa jak smakują.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. witambardzo ciekawy przepis ,zapraszamna bloga http://moje-wyroby.blog.

    OdpowiedzUsuń