wtorek, 27 marca 2018

Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach. U nas króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek.

składniki:

1,5 l bulionu
600 g obranych ziemniaków
500 g surowej białej kiełbasy
4 łyżki chrzanu
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku
sól do smaku
4-5 łyżek śmietany 18 % Jogo

Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę to nie musi psuć kiełbasek i odłożyć trochę mięsnej masy na pulpeciki. Gdy ziemniaki będą już miękkie do wywaru dodać chrzan. Ilość chrzanu zależy od ostrości chrzanu i naszego smaku, u mnie 4 łyżki wystarczyły. Zupę ponownie zagotować, ewentualnie dosolić do smaku jak potrzeba. Następnie do zupy wrzucić przygotowane pulpeciki. Garnek zestawić z ognia. Zupę zabielić śmietaną-śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Całość wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby pulpeciki się sparzyły. Po tym czasie zupę można nalewać na talerze, jak ktoś woli bardzo gorącą to oczywiście można podgrzać.

2 komentarze: