Kolejna propozycja na sałatkę z tuńczykiem. Powstała z tego co miałam akurat pod ręką. Jest tuńczyk w oleju, kolorowe warzywa oraz kuskus.
składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
100 g kuskusu
1 nieduża czerwona papryka
3 duże ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam bulionem, odstawić do wystudzenia. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć kuskus. Dodać tuńczyka osączonego z nadmiaru oleju. Dodać pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Skropić oliwa. Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Witam :) Czy tuńczyk w sosie własnym też będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak może być także w sosie własnym.
Usuń