Dziś propozycja na szybki deser z truskawkami i czekoladowym kremem. Do kremu użyłam mascarpone o smaku czekoladowym. Jeśli takiego nie mamy można użyć zwykłe mascarpone śmietankowe a do ubitej masy dodać ciemną czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.
składniki:
250 g mascarpone o smaku czekoladowym
200 ml śmietanki 30%
ok 250 g truskawek
6-7 herbatników maślanych
Mascarpone i śmietankę schłodzić w lodówce. Następnie umieścić w misce i ubić na sztywny krem. Przygotować 5 szklaneczek. Na dno każdej szklaneczki pokruszyć jednego herbatnika. Nałożyć po czubatej łyżce kremu. Połowę truskawek pokroić w drobną kosteczkę i ułożyć na kremie. Na truskawkach ponownie ułożyć warstwę kremu. Na wierzchu posypać pokruszonym herbatnikiem i udekorować dowolnie pokrojonymi truskawkami oraz listkiem mięty. Można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz