piątek, 30 czerwca 2023

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Polecam proste ciasto z masami: czekoladową  i truskawkową.  Masa czekoladowa składa się z mascarpone i śmietanki oraz czekolady. Dodałam czekoladę gorzką ale można dodać inną dowolną, taką jaką lubimy. Masa truskawkowa to zmiksowane truskawki z galaretką i ubitą śmietanką.



składniki:

biszkopt

3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa czekoladowa
300 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
150 g czekolady, użyłam gorzkiej
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki żelatyny
130 g herbatników maślanych

masa truskawkowa
300 g truskawek
200 ml śmietanki 30 %
2 galaretki truskawkowe
450 ml gorącej wody

Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na szywno, cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodawać po jednym żołtku. Gdy składniki sie połączą dodawać porcjami mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia a na koniec dodać olej. Blaszkę 25x30 natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt przełożyć na kratkę i wystudzić. 

Przygotować masę czekoladową. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę, odczekać chwilę aby napęczniła. Następnie całość podgrzać aby żelatyna się rozpuściła, nie gotować. Odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej (w misce nad gorącą parą wodną) i odstwić do przestudzenia. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno. Następnie dodać przestudzoną (jeszcze letnią) czekoladę i dokładnie zmiksować. Potem dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie zmiksowć aby składniki dobrze się połączyły. Wystudzony biszkopt przełożyć ponownie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Przygotować masę truskawkową. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody i  odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć z wystudzonymi galaretkami. Śmietankę ubić na sztywno i zmiksować dokładnie z truskawkami wymieszanymi z galaretką. Gotową mase wylać na warstwę herbatników. Ciasto ponownie wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń