niedziela, 19 listopada 2023

Surówka z kapusty i pora

Prosta surówka z dwóch warzyw. Do surówki podobnie jak do sałatek używam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć.


składniki:

pół główki białej kapusty (ok 1 kg)
400 g pora ( biała i jasnozielona część)
4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy, przełożyc do miski. Pora pokroić w półplastry delikatnie posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękł. Następnie pora odcisnąć i dodać do poszatkowanej kapusty. Dodać też jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą jeśli potrzeba.


1 komentarz:

  1. Surówkę za kapusty jadłam nie raz, tak samo jak i z pora, ale nigdy nie pomyślałam by to połączyć :) Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń