niedziela, 26 listopada 2023

Zupa porowo-pieczarkowa z pulpetami

Dzisiaj zapraszam na zupę porowo-pieczarkową. Zupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni.


składniki:

350g pora (biała i jasnozielona część)
350 g pieczarek
350 g obranych ziemniaków
1 cebula
350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 łyżka mąki ryżowej
sól,pieprz
2 łyżki masła
ok 2,5 l bulionu
50-100 ml śmietanki 30% lub 18%

Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Pora pokroić w plastry a cebulę w półplastry. Obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i przyrumienić pieczarki. Następnie dodać pora i cebulę. Całość smażyć aż warzywa nieco zmiekną. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić z dodatkiem mąki ryżowej, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucić prosto do zupy, delikatnie zamieszać. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz