niedziela, 10 sierpnia 2014

Szaszłyki z mięsnych kuleczek i pieczarek

Pogoda sprzyja więc trzeba pogrillować. Polecam takie szaszłyczki z mięsnych kuleczek i pieczarek. Można też dodać cukinię lub paprykę. Do szaszłyczków jeszcze  chrupiąca surówka i już mamy pyszne danie.

składniki:


450 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawa do hamburgerów
10-15 średnich pieczarek
przyprawa grill ziołowy
olej do skropienia pieczarek

Pieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki podawać z ulubioną surówką.




Grillowanie 2014

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Udało mi się jeszcze zerwać trochę kwiatów cukinii. Tym razem nadziałam je ricottą i suszonymi pomidorkami. Wyszło całkie smaczne jedzonko:) Polecam też wersję z mięskiem klik.

składniki:

14-15 kwiatów cukinii
250 g ricotty
8 dużych suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula
sól ziołowa do smaku
150 ml mleka
1 jajko
4-5 łyżek maki
szczypta soli morskiej
olej do głębokiego smażenia
do podania: roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji

Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty. Przygotować ciasto. Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwiatów nasturcji.

sobota, 9 sierpnia 2014

Frittata z mizuną i pomidorkami

Moje pierwsze podejście do frittaty i myślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem smaczne. W zależności od dodatków można zrobić ją na śniadanie, kolację ale również i lekki obiad. Frittata wyszła naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.

składniki:

6 jajek
2 garście mizuny
7 pomidorków cherry
3 kwiaty cukinii
50 g fety
1 łyżka mąki
masło klarowane do smażenia
sól z pieprzem Kamis
ser cheddar do posypania

Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy zapiekać w piekarniku lub ma odłączaną rączkę.




piątek, 8 sierpnia 2014

Warzywny mix z ogórkami

Dalej korzystam z warzyw i przygotowuje kolejne przetwory. Tym razem warzywny mix, który można wykorzystać do przygotowania zupki jarzynowej czy też sosu do ryżu lub makaronu.

składniki:

1 kg ogórków gruntowych
300 g marchewki
200 g cebuli
2 czerwone papryki
500 g pomidorów
1 łyżka soli kamiennej

Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na maszynce. Podane ilości to już gotowe obrane warzywa. Do rondla wrzucić starte ogórki a potem resztę przygotowanych warzyw. Zagotować, na początku trzeba często mieszać aby się nie przypaliło. Gdy warzywa puszczą więcej soku dodać sól i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować na średnim ogniu ok 30-40 minut aż masa zgęstnieje, mieszając aby się nie przypaliło od spodu. Potem masę przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.


Przetwory