poniedziałek, 28 lipca 2014

Kompot porzeczkowo-truskawkowo-śliwkowy

Gorąco i pić się chce więc polecam pyszny i orzeźwiający kompocik owocowy w którym dominuje czarna porzeczka. Do komotu można wyorzystac zarówno owoce świeże jak i mrożone.

składniki:


500 g czarnych porzeczek
400 g truskawek 
300 g śliwek
1 szklanka cukru
2,5 litra wody

Porzeczki dokładnie oczyścić i wypłukać. Śliwki wypestkować. Do garnka włożyć przygotowane owoce, dodać truskawki, cukier i wlać wodę. Wszystko zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito. Otrzymamy mocny koncentrat owocowy, który trzeba rozcieńczyć wodą i dosłodzić wedle uznania do smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam kompot z porzeczek! ;) Dzięki za udział w akcji :) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń