środa, 8 października 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepyszne i proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie się prezentuje i się nie kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio piekłam je już trzy razy. Śliweczki są jeszcze dostępne więc pewnie na trzech razach się nie skończy.

składniki:

ciasto
300 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa
200 g zimnego masła lub margaryny
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław
szczypta soli

kruszonka
150 g mąki pszennej
100g cukru
100 g  zimnego masła lub margaryny
oraz
ok 600-700 g śliwek węgierek

Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać. Dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.



6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda cudownie :) Wcale się nie dziwię, że rodzinka się w nim zakochała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Klasyk w każdej kuchni, takie ciasto nie może się znudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto nigdy nie może doczekać do drugiego dnia ,ale ja piekę na mniejszej blaszce.

    OdpowiedzUsuń