wtorek, 23 lutego 2016

Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście

Pyszniutkie żeberka łatwo odchodzące od kości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z ziemniakami.

składniki:

ok 1 kg kiszonej kapusty
ok 1 kg żeberek
400 ml wody lub bulionu
oregano lub majeranek
słodka i ostra papryka
czosnek granulowany
sól,pieprz
3-4 małe listki laurowe
olej do smażenia

Żeberka podzielić na małe kawałki. Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam się zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu. Przyprawione wcześniej żeberka obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Na kapuście ułożyć obsmażone żeberka. Przykryć drugą częścią kapusty. Kapustę na wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać wodą. Naczynie przykryć, jeśli nie mamy pokrywki można naczynie dokładnie przykryć folią aluminiową tak aby nie uciekała para. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 do 2 godzin aż kapustka i mięsko będą miękkie, funkcja termoobieg.

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze żeberka jakie jadłam😁 A ta kapustka jeszcze lepsza od żeberek😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takie żeberka smakują wszystkim.

    OdpowiedzUsuń