sobota, 21 grudnia 2019

Kruche ciasteczka bez jajek

Polecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej.



składniki:

250 g ziemnego masła

100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
170 g mąki ziemniaczanej
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 %

Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć na blaszkę i wstawić od razu do rozgrzanego na 160 C piekarnika i piec aż ciastka ładnie się przyrumienią ok 20 minut.


3 komentarze: