sobota, 9 września 2023

Kostka czekoladowa

Coś pysznego na deser. Takie delikatne piankowe ciacho, bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Dwa kolory bo jedna warstwa jest z białą czekoladą a druga z ciemną.


składniki:

spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
120 g masła

masa jasna
300 ml śmietanki 30 %
100 g białej czekolady
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka

masa ciemna
300 ml śmietanki 30%
100g czekolady gorzkiej
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka

oraz
2-3 garście płatków migdałowych

Przygotować spód. Herbatniki zmielić na pył. Masło rozpuścić w rondelku i połączyć ze zmielonymi herbatnikami. Blaszkę 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Masą wylepić spód formy. 
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.
Przygotować jasną masę. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę aby napęczniała. Podgrzać aby żelatyna dokładnie się rozpuściła, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad gorącą wodą), również odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijać i powoli wlewać przestudzoną żelatynę a potem rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować do połaczenia składników. Masę przełożyć na przygotowany spód, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. W podobny sposób przygotować masę ciemną z gorzką czekoladą. Ciemną masę wyłożyć na jasną. Ładnie wyrównać, posypać pokruszonymi prażonymi płatkami migdałowymi. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz