Dziś smakowita propozycja na ciasto z malinami z delikatną pianką i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ciasto z dodatkiem mąki graham bo zabrakło zwykłej pszennej dlatego też jest ciemniejsze.
składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki pszennej graham typ 1850
150 g miękkiego masła
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
piana
4 białka
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oraz
400 malin
2-3 garście płatków migdałowych
Przygotować ciasto. Mąki wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz masło i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę 28x30 wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić ciastem, wstawić do lodówki na min. 30 minut do schodzenia. Rozgrzać piekarnik na 180 C i wstawić blaszkę, piec ok 25-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Pod koniec pieczenia ciasta przygotować pianę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nastęnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, ubijać aż cukier cakowicie sie rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Następnie na podpieczony gorący spód wyłożyć maliny a na malinach pianę. Posypać płatkami migdałów. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcz ok 10-15 minut aż piana ładnie się przyrumieni.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam