składniki:
6 małych białych surowych kiełbasek*
1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
2 duże cebule
tymianek
sól
olej do smażenia cebuli
1 jajko do posmarowania ciasta
sezam do posypania
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku. Sparzone kiełbaski wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę. Obok kiełbaski ułożyć trochę podsmażonej cebuli. Ciasto złożyć na pół zamykając w środku kiełbaskę i dokładnie zlepić brzegi. Na wierzchu zrobić 3-4 nacięcia. Zawinięte w ciasto kiełbaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni. Ja swoje kiełbaski podałam z buraczkami i sosem chrzanowym.
*Moje kiełbaski były małe więc ciasta wystarczyło akurat na oblepienie 6 kiełbasek, jeśli kiełbaski będą duże to będzie potrzeba więcej ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz