piątek, 31 grudnia 2021

Mięsne kuleczki w płatkach owsianych

Dzisiaj przepis na małą przekąskę. Po prostu kulki z mięsa mielonego panierowane w płatkach owsianych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne a do tego szybko znikające ze stołu. Pyszne na ciepło i na zimno.


składniki:

ok 650 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę wieprzową
1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku
sól,pieprz
czosnek granulowany
słodka i ostra mielona papryka
1 jajko
płatki owsiane do panierowania
olej do smażenia

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą namoczoną wcześniej bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami, u mnie bardziej na ostro więc więcej pieprzu i ostrej papryki. Masę dokładnie wyrobić. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki, u mnie wielkość dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w płatkach owsianych. Na głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju, tak aby mięsne kulki były w połowie zanurzone. Kulki smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe kuleczki podawć z ulubionym sosem , u mnie bardzo prosty i pyszny sos - keczup ( z cukinii ) wymieszany z majonezem.


1 komentarz: