Na wielu świątecznych stołach gości ryba po grecku lub po japońsku. To dwie pyszne wersje ryby w sosie, które najlepiej smakują na zimno jak się dobrze przegryzą. Mam dla Was kolejną propozycję na rybę w tym stylu. Tym razem słodko-pikantna z ananasem.
składniki:
1 kg filetów rybnych, u mnie miruna
sól,pieprz
3-4 jajka do panierowania
mąka do panierowania
olej do smażenia
sos
2 duże cebule
1 duża papryka
1 puszka ananasa
1 słoik keczupu, u mnie keczup z cukinii ( słoik 0,5 l )
pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Filety pokroić na mniejsze kawalki. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące, usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować sos. Cebulę pokroić w półplastry, paprykę w paseczki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Zalewę z ananasa zostawiamy bo też będzie potrzebna. Na patelni zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę. Chwilę wszystko razem przesmażyć. Potem dodać pokrojonego ananasa, wlać również zalewę. Całość pogotować aby papryka delikatnie zmiękła. Następnie dodać keczup. Dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ostra papryką. Na dno naczynia ( u mnie żaroodporne) wyłożyć połowę gorącego sosu. Na sosie ułożyć warstwę usmażonej ryby. Przykryć drugą połową sosu. Odstawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki. Niektórzy jedzą od razu na ciepło. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak całość się przegryzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz