składniki:
800 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
1 duże jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka tymianku
sól ziołowa
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, tymianek i odrobinę soli ziołowej do smaku. Wyrobić masę ale nie wyrabiać za długo aby masa nie zrobiła się rzadka. Następnie z masy uformować kuleczki o średnicy ok 2-3 cm. Aby masa nie lepiła się do rąk oprószyć je bułka tartą. Gotowe kuleczki dokładnie obtoczyć z bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, ja używam frytkownicy. Osączyć na papierowym ręczniku.
Fantastyczne. Na pewno lepsze niż kupna mrożona wersja.
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńMmm, w sobote wyprobuje ;)
OdpowiedzUsuńmniam! lepsze niz sklepowe, prawda?
OdpowiedzUsuńpewnie że lepsze, do masy ziemniaczanej dodałam jeszcze troche tymianku więc już nie trzeba było gotowych kuleczek doprawiać
UsuńUwielbiam takie kuleczki :)
OdpowiedzUsuńSam robiłem pyszne wyszły można dodać trochę ziół do nich i wyjdą wtedy ziołowe mnie się takie udały nawet rodzinka była zachwycona takim sposobem podania ziemniaków pychotka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNam nie wyszly ... rozciapaly sie bleeeeeee wole kupne
OdpowiedzUsuńbyć może ziemniaki nie odpowiednie albo masa za długo wyrabiana , im dłużej się wyrabia tym bardziej rzadka się robi
UsuńWłaśnie, nie wolno długo ziemniaków wyrabiać, bo robi się ciapka.
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić mąkę ziemniaczaną zwykłą,pszenną czy lepiej nie bo np konsystencja lub smak nie będzie odpowiedni?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńnie próbowałam z pszenną ale wydaje mi się że smaku bardzo nie zmieni co najwyżej konsystencja będzie nieco bardziej zwarta
UsuńPszennej się nie dodaje bo masa zrobi się żadka ��
Usuńbez praski nie da rady??
OdpowiedzUsuńMożna ewentualnie dobrze utłuc tłuczkiem ale praską jest szybko i ziemniaczki idealnie gładkie. Niektórzy nawet mielą maszynką, ja kiedyś próbowałam i wyszła mi ciapa dlatego zaopatrzyłam się w praskę bo często się przydaje.
UsuńZiemniaki zimne czy ciepłe?
OdpowiedzUsuńZiemniaki zimne.
UsuńDa się to upiec zamiast smażyć?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale wydaje mi sie że też powinno się udać tylko nie wiem czy z piekarnika wyjda takie chrupiące.
UsuńOk, dzięki, dam znać jak mi się powiedzie
UsuńPyszne są uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJutro niedziela więc robimy :) wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńStrzelają mi w garneczku z olejem, jaką może być przyczyną?
OdpowiedzUsuńNie zdarzyło mi sie, być może to kwestia ziemniaków.
Usuń