Nie przepadam za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować.
składniki:
kruche ciasto
125 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
1 puszka masy makowej, u mnie Helio
4 jajka
50 g cukru
2 łyżki kaszy manny
3 duże połówki brzoskwiń z puszki
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki a resztą ciasta wylepić dno tortownicy. Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczająco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę wyłożyć na ciasto w tortownicy, ładnie wyrównać. Na masie ułożyć osączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko wciskając w masę. Na wierzch zetrzeć ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu jeszcze lekko posypać cukrem pudrem.
Ale super ciasto. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńciasto w ogóle nie dało się zagnieść... :(
OdpowiedzUsuńA to dlaczego ? to najzwyklejsze ciasto kruche bardzo delikatne
UsuńJa do kruchego dodaję żółtka lub wodę... ewentualnie śmietanę. A to wydaje mi się za "suche". A jakiego masła Pani użyła?
OdpowiedzUsuńJa też robie kruche i z jednym żółtkiem na ciastka i z 4 do szarlotki, to akurat jest bez jajek ale wyszło fajne i masa ładnie się związała a ciasto po upieczeniu jest niezwykle kruchutkie, dałam masło 82 %. Nie wiem może to kwestia mąki że potrzebuje więcej płynu do związania, ja zawsze uzywam tej samej firmy bo niestety mąki są różne o czym przekonałam sie robiąc pierogi czy ciasto na pizze bo nie raz musiałam dawać więcej wody bo nie chciało się związać w jednolita masę. Nawet planuje teraz zrobić ciastka kruche maślane i też nie ma w nich jajek.
UsuńBoze co ja bym dala za kawalek takuego wypieku 😜
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny zrobiłam na mące bezglutenowej - jest super
OdpowiedzUsuń