środa, 23 grudnia 2015

Śledzie w pomidorach z pieczarkami

Śledzie bardzo lubię i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek.

składniki:

7-8 filetów śledziowych solonych

250 g niedużych pieczarek
500 g przecieru pomidorowego
2 cebule
2 listki laurowe
sól

cukier
majeranek
olej do smażenia

Śledzie wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Również życzę Zdrowych i Wesołych Świąt

      Usuń
  2. Moniu, Moniu witam Cię bardzo serdecznie. Właśnie przeczytałem b. dużo Twoich przepisów. Jestem pod wrażeniem prostoty wykonania i umiaru w stosowaniu wszelkich dodatków, takie potrawy są bardzo smaczne o naturalnym smaku, takie właśnie lubię ... zapisałem dużo przepisów. Stopniowo będę je wykorzystywał... pozdrawiam serdecznie i życzę wiele przyjemności w gotowaniu, pieczeniu itp..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Bardzo mi miło, że przepisy sie podobają i zapraszam do śledzenia bloga:)

      Usuń