składniki:
7-8 filetów śledziowych solonych
250 g niedużych pieczarek
500 g przecieru pomidorowego
2 cebule
2 listki laurowe
sól
cukier
majeranek
olej do smażenia
Śledzie wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły.
Wesołych Świat
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRównież życzę Zdrowych i Wesołych Świąt
Moniu, Moniu witam Cię bardzo serdecznie. Właśnie przeczytałem b. dużo Twoich przepisów. Jestem pod wrażeniem prostoty wykonania i umiaru w stosowaniu wszelkich dodatków, takie potrawy są bardzo smaczne o naturalnym smaku, takie właśnie lubię ... zapisałem dużo przepisów. Stopniowo będę je wykorzystywał... pozdrawiam serdecznie i życzę wiele przyjemności w gotowaniu, pieczeniu itp..
OdpowiedzUsuńWitam:) Bardzo mi miło, że przepisy sie podobają i zapraszam do śledzenia bloga:)
Usuń