Pyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem.
składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
4 duże jabłka
3-4 marchewki
sok z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
majonez
Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do poszatkowanej kapusty dodać starte składniki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z niewielką ilością majonezu.
Witam bardzo lubię czerwoną kapiste ,ale co zrobic aby byla miekka
OdpowiedzUsuńJa nic nie robie tylko szatkuje i dodaje inne składniki,lubie jak jest chrupiąca ale po wymieszaniu z innymi skłądnikami zawsze coś tam puści soków i lekko miękknie. Można też najpierw kapuste poszatkować i lekko posolić i tak wygnieść ręka aby puściła soki i odlac je i dopiero dodać reszte składników.
UsuńWitam :) Kapustę najlepiej poszatkować,posolić i pozostawić na noc w lodówce, wtedy będzie miekka :)
OdpowiedzUsuńPosolona bedzie gorzka. Najlepiej zparzyc wrzatkiem i i odcedzic. Nie bedzie gorzka a bedzie miekka
OdpowiedzUsuń