składniki:
2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
100 g serka camembert
1-2 garście suszonej żurawiny
sól prowansalska
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
białko do posmarowania
Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. Podawać z surówką.
Ciekawy pomysł, muszę kiedyś wypróbować do niedzielnego albo świątecznego obiadu.
OdpowiedzUsuńCos innego musimy wyprobowac
OdpowiedzUsuń