sobota, 5 grudnia 2015

Śledzie w ziołach prowansalskich

Często do śledzików dodaję majeranek ale tym razem postanowiłam dodać inne ziółka. Zamiast majeranku dodałam zioła prowansalskie a śledziki nabrały fajnego posmaku.

składniki:

7-8 płatów śledziowych solonych

2 cebule
3-4 łyżki ziół prowansalskich

olej rzepakowy

Śledzie wymoczyć we wodzie lub mleku aby pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać z ziołami prowansalskimi i przełożyć do słoika. Zalać olejem i odstawić do lodówki na ok 2 doby aby smaki się przegryzły.



1 komentarz:

  1. przyznam szczerze, że w takiej wersji jeszcze śledzi nie jadłam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń