środa, 16 grudnia 2015

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie.

składniki:

50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków
600 g kiszonej kapusty

1 duża cebula
woda ok 2 szklanek
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
majeranek
2-3 łyżki masła
olej rzepakowy

250 g makaronu łazanki

Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby odlać ( można ją wykorzystać np. do bigosu), grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki.
Kapustę kiszoną przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Następnie kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy). Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut. Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż nadmiar płynu odparuje. Jeśli woda za szybko odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować  dalej do miękkości. Do gotowej kapusty z grzybami dodać masło i wymieszać. Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz