Do pochrupania polecam paluchy serowe. Na wierzchu posypałam je makiem i złotym siemieniem lnianym oraz odrobiną drobno startego sera ale można je posypać innymi ziarenkami. Paluchy można chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu.
składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
150 g masła
150 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
do posypania
mak mielony Back Mit
złote siemię lniane Kresto
drobno starty ser żółty
Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg. Wymieszać, składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Ciasto posypać niewielką ilością maku, siemienia i startego sera. Ponownie lekko przewałkować aby posypane składniki wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 15 minut, funkcja termoobieg.
Wyglądają bardzo pysznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń