środa, 30 grudnia 2015

Paluchy serowe

Do pochrupania polecam paluchy serowe. Na wierzchu posypałam je makiem i złotym siemieniem lnianym oraz odrobiną drobno startego sera ale można je posypać innymi ziarenkami. Paluchy można chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu.

składniki:

250 g mąki pszennej typ 500

150 g masła
150 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

do posypania
mak mielony Back Mit
złote siemię lniane Kresto

drobno starty ser żółty

Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg. Wymieszać, składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Ciasto posypać niewielką ilością maku, siemienia i startego sera. Ponownie lekko przewałkować aby posypane składniki wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 15 minut, funkcja termoobieg.


2 komentarze: