Bardzo proste, mocno czekoladowe, lekko wilgotne i chrupiące od orzechów takie właśnie jest to ciasto. To ciasto w sam raz dla miłośników czekolady i dla osób, które nie przepadają za ciastami z kremem. Kilka akcentów świątecznej dekoracji i mamy fajne ciasto na świąteczny stół. Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłam ze strony MojeCiasto.pl.
składniki:
4 jajka
100 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
200 g orzechów włoskich
dekoracja:
polewa deserowa Helio
dekoracja cukrowa-perełki i śnieżynki
Czekoladę mleczną i gorzką połamać i przełożyć do miski. Dodać masło i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać i odłożyć. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Tortownice o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 35-40 minut, ciasto powinno być w środku lekko wilgotne. Upieczone ciasto wystudzić i udekorować polewą oraz dekoracjami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz