piątek, 11 grudnia 2015

Fale dunaju z gruszką

Znane pyszne ciasto, które jest łatwe w przygotowania a do tego fajnie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest z gruszkami ale można dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców.

składniki:

ciasto
250 g miękkiego masła
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
3-4 nieduże gruszki

krem
2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
900 ml mleka
5 łyżek cukru
100 g miękkiego masła

polewa
4 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3 łyżki kakao

Przygotować ciasto. Gruszki obrać i pokroić w ósemki odstawić. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę (35x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto mniej więcej wyrównać łyżką zwilżoną we wodzie. Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane gruszki. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i wodę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Gotowe ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto z gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
Przygotować polewę. Do rondelka wlać 4 łyżki wody  i zagotować. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać pokrojone masło, masło rozpuścić ale nie zagotować. Gdy masło się rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać ciasto tworząc esy-floresy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.



3 komentarze:

  1. Ile gruszek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne. Przepis prosty i szybki. Do kremu dodałam letni budyń, trochę się zważył, ale po chwili bardzo szybko ładnie się zmiksował, ale lepiej poczekać, aż całkowicie ostygnie. Pod koniec gotowania polewy dodałam kolejną łyżkę wody, bo polewa nie chciała się ładnie połączyć, ale ogólnie wszystko wyszło perfekcyjnie. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki na jakiś czas, wtedy trochę zmięknie j jest lepsze w smaku.

    OdpowiedzUsuń