wtorek, 15 grudnia 2015

Karkówka duszona w sosie własnym

Duszona soczysta karkóweczka w sosie własnym to bardzo prosty i sycący obiadek. Karkówka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięso można pokroić w plastry lub grubszą kostkę. Gotową karkówkę można podać z różnymi dodatkami: ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluskami.

składniki:

800 g karkówki
1 cebula 

2 listki laurowe
700 ml gorącej wody
sól,pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi i buraczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz