sobota, 4 stycznia 2014

Pulpeciki drobiowe z marchewką

Pyszne lekkie klopsiki drobiowe z dodatkiem marchewki podałam z ryżem basmati, który otrzymałam do testowania. Ryż basmati Risana ma długie cienkie ziarenka, które po ugotowaniu pozostają sypkie. Do klopsików  pasował idealnie i zjedliśmy dwa woreczki.

składniki:

500 g mięsa mielonego drobiowego
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1  cebula
2 łyżki posiekanego koperku
500 ml wody
2 łyżki mąki ryżowej
50 ml śmietanki 30 %
sól z pieprzem Kamis
do zagęszczenia sosu mąka ryżowa lub pszenna
ryż basmati RISANA


Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z mąką ryżową, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami.




2 komentarze:

  1. Musiało być bardzo smaczne biorąc pod uwagę dodatki jakie można znaleźć w ryżu sonko ...

    http://oi39.tinypic.com/4u9g5y.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż mogę powiedzieć, było smaczne bo w moim nie było żadnych dodatków

      Usuń