czwartek, 9 stycznia 2014

Lazania

Pyszna lazania z mięsem mielonym. To moje drugie podejście i wreszcie udane. Płaty makaronu lekko podgotowuje bo niesty w wersji surowej lazania nie wychodzi mi tak jak potrzeba. Mojej córeczce bardzo zamakowało i lazania trafiła do grona jej ulubionych dań więc zagości u nas jeszcze nie raz.


składniki:

18-20 płatów makaronu na lazanię
700 g mięsa mielonego
3/4 butelki przecieru pomidorowego Passata Rustica Cirio 
1 mozzarella 
ser żółty ok 300 g
sól morska do smaku
zioła włoskie do smaku
olej do smażenia

sos beszamelowy : 
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, sól,gałka muszkatołowa, pieprz 

Ugotować al'dente płaty makaronu. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mięso mielone podsmażyć na patelni, gdy zmieni kolor dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i ziołami włoskimi. Wszystko dusić aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ułożyć warstwy ( w moim małym naczyniu na jedną warstwę makaronową wyszły 4 płaty):
1 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
2 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
3 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + mozzarela pokrojona w plasterki
4 warstwa płaty makaronu + masa mięsna + starty ser
5 warstwa płaty makaronu + beszamel+ starty ser
Zapiekać ok 30 minut w temperaturze 180 C.

Jak przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotowac cały czas mieszając aż zgęstnieje.





2 komentarze:

  1. ja wkładam surowy makaron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy robi jak mu wygodnie, ja dałam kiedyś surowy i brzegi były twarde więc wole podgotować.

      Usuń