czwartek, 8 stycznia 2015

Biały barszcz na domowym zakwasie

Pyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać na stronie degustino.eu.

składniki:

1 l wody lub bulionu mięsnego
0,5 l  zakwasu na biały barszcz
3 listki laurowe
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki
sól morska
3 opakowania kiełbasek mini białych Degustino

Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zagotować. Następnie dodać zakwas i ponownie zagotować. Do smaku doprawić solą. Zaciągnąć śmietaną - śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka. Kiełbaski pokroić na grubsze plasterki i też wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować jeszcze ok 2 minutki. Barszczyk podałam tylko z kiełbaskami z dodatkiem pieczywa dlatego też dodatkowo zagęściłam go mąką, jeśli wolimy rzadszy lub też podajemy barszczyk np. z ziemniakami nie ma potrzeby zaciągać go mąką.




2 komentarze:

  1. Przepis na barszczyk całkiem ciekawy, tylko trochę mnie te "kiełbaski" przeraził, bo jak na mój gust to tak kiełbaska wyglądać nie powinna, nie mam pojęcia co jest w środku, bo nie posądzam ich o posiadanie jak było napisane 90% mięska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz miałam okazję jeśc takie kiełbaski i nam smakowały ale kwestia gustu zależy co kto lubi, według opisu producenta zawierają 87 % mięsa czy jest mniej nie wiem, do zjedzenia kiełbasek nie zmuszam jeśli sie nie podobają lub nie spełniają oczekiwań po prostu nie musimy ich jeść

      Usuń