piątek, 1 lipca 2016

Kompot z rabarbaru

Rabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot. Dodaję różne owoce, które mam pod ręką albo robię tak jak w tym przypadku czysty kompot z samego rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowy i orzeźwiający smak a przede wszystkim ten piękny kolorek.

składniki:

1 kg rabarbaru
3 l wody
ok 1,5 szklanki cukru

Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito. Otrzymany kompot jest mocny w smaku wiec należy go rozcieńczyć wodą, dosłodzić do smaku jak potrzeba. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.


3 komentarze: