sobota, 10 grudnia 2016

Dżemowiec (szybki oszukany piernik)

Dżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany kolorową posypką lub posiekanymi orzechami.

składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia)
1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
3 łyżki kakao
4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka)

do dekoracji:
polewa czekoladowa
posypka Delecta Decoradakolorowe mini piegi oraz Delecta Decorada posypka o smaku owocowym

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową.
Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zgotować, dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto.





Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

3 komentarze: