poniedziałek, 18 października 2021

Kostka z orzechami i miodem

Do mojej kuchni zawitały miody z Pasieki Miodowe Wzgórza. Serdecznie zapraszam na stronę miodowewzgorze.pl gdzie możecie zakupić pyszne miody a także poczytać ciekawostki na temat miodu. Nowy produkt w kuchni więc i nowy przepis na blogu. Tym razem coś pysznego i prostego do herbatki.



składniki:

ciasto

200 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

orzechowa masa
180 g orzechów włoskich
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
50 g masła
2 łyżki mleka

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtko. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wylepić dno foremki o rozmiarach 24x24, foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia aby potem było łatwiej wyjąć ciasto z formki. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok godzinkę. Następnie schłodzoną foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto delikatnie się przyrumieni ok 15-20 minut. W między czasie orzechy drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło z miodem i mlekiem. Dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać aby orzechy całe były pokryte słodką glazurą. Na zarumienione ciasto przełożyć zawartość patelni i ładnie rozrównać po cieście. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 10-15 minut aż orzechy zaczną się rumienić na złotobrązowy kolor. Trzeba pilnować bo wystarczy chwilka i orzechy mogą się przypalić. Po wystudzeniu kroić ostrym nożem w małe kwadraty.




3 komentarze:

  1. To jest absolutnie przepyszne! Zrobiłam dzisiaj i już wszystko zniknęło. Naprawdę świetny przepis, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser wygląda bardzo apetycznie i do tego jest zdrowy. Uwielbiam połączenie miodu oraz orzechów. Pozdrawiam Anita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, lubię twój blog bo zawsze jak wejdę to znajdę coś ciekawego dla siebie. Pisz jak najwięcej wpisów, czekam z niecierpliwością :D

    OdpowiedzUsuń