piątek, 3 czerwca 2016

Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami

Zupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości  w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie spróbować.




składniki:

ok 3 l bulionu
1 szklanka białego ryżu
1 duża marchewka
4 duże kiszone ogórki
450 g mięsa mielonego z łopatki
2 łyżki kaszy manny
sól,pieprz

Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem. Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż będzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować  małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie miękki go garnka wrzucić przygotowane pulpeciki. Gotować jeszcze kilkanaście minut aż ryż dojdzie i pulpeciki się ugotują. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka. Wszystko gotować jeszcze ze 2 minutki. Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać więcej ogórków lub dolać trochę wody z kiszonych ogórków. Zupa po wystygnięciu zgęstnieje więc jeśli ktoś nie lubi takich gęstych zup może dolać bulionu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz