niedziela, 17 listopada 2013

Rafaello na krakersach

Zapraszam na coś słodkiego bez pieczenia. Pyszne i kremowe rafaello, po prostu niebo w gębie :) Ciasto to można zrobić też na herbatnikach jednak jak dla mnie lepsze jest na krakersach.



składniki:


1 kostka masła (250 g)
krakersy na dwie warstwy u mnie wyszły 44 szt
1 niepełna szklanka cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
300 g wiórek kokosowych Kresto
wiórki i płatki migdałowe do posypania Kresto (po ok dwie garście)
kilka kropel zapachu rumowego

Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem. Wlać wymieszaną masę i ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę 35x25 wyłożyć papierem, na dnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu. Wiórki i płatki migdałowe do posypania podprażyć na suchej patelni, wytudzić i posypać ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia.



2 komentarze:

  1. A gdzie w przepisie jest podane ,ze potrzebny jest budyń i ile tego budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie chodzi o budyń z torebki, w tym przepisie jest budyń domowy ugotowany z tych składników1 niepełna szklanka cukru
      2 żółtka
      2,5 szklanki mleka
      2 łyżki cukru waniliowego
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      2 łyżki mąki pszennej
      ta ugotowana masa to własnie jest budyń :)

      Usuń