piątek, 29 listopada 2013

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko -  aromatyczne żeberka.

składniki:

1 kg zeberek
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka rozmarynu
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki białego wina
sól do smaku
olej do smażenia
mąka ryżowa do zagęszczenia sosu

Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć papyką i czosnkiem. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać rozmaryn i szałwię. Dusić ok 30 minut a potem dodać wino. Doprawić do smaku solą i dalej dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz