składniki:
1 kg sera zmielonego, u mnie z kostki
5 jajek
125 g masła
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
8 fig
2 garście płatków migdałowych Kresto
do wyłożenia formy herbatniki kakaowe
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz