niedziela, 3 listopada 2013

Sernik z figami

Aksamitny i prosty serniczek z dodatkiem słodkich fig. Oczywiście figi nie są obowiązkowym dodatkiem i można zrobić sam czysty ser a wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

składniki:

1 kg sera dwukrotnie zmielonego
5 jajek
125 g margaryny lub masła
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
8 fig
2 garście płatków migdałowych Kresto
do wyłożenia formy herbatniki kakaowe

Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz