składniki:
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
900 ml letniej wody
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii Kamis
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
3/4 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki słonecznika Kresto
1/2 szklanki sezamu Kresto
1/2 szklanki siemia Kresto
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać ziarna - słonecznika, siemia, sezamu i otręby, zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował. Do chlebka można użyć również maki pełnoziarnistej wtedy chlebek będzie ciemniejszy, ja akurat tak zrobiłam, dałam pół kilo pełnoziarnistej i pół kilo zwykłej.
a tu chlebuś ze zwykłej mąki pszennej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz