składniki:
zaczyn
3 łyżki aktywnego zakwasu
100 g mąki żytniej typ 2000
100 ml letniej wody
ciasto właściwe
cały zaczyn
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
200 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki żytniej typ 720
3/4 szklanki słonecznika
Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę i letnią wodę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstego gorącego budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli będzie za bardzo gęsty dodać nieco więcej wody. Przygotować ciasto właściwe. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać wszystkie składniki czyli: wodę, sól, słonecznik oraz wymieszane mąki. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny aż ciasto wyrośnie i będzie pełna foremka. Potem foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec 20 minut potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec kolejne 25 minut, piekę na funkcji góra-dól. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i studzić na kratce, na wierzchu posmarować dobrze wodą aby skórka nie była twarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz