Puszyste bułeczki z nadzieniem z pieczarek. Są bardzo pyszne i szybko znikają. Można je zajadać same ale można podać też z czerwonym barszczykiem.
składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej typ 500
25 g drożdży świeżych
250 ml letniej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
farsz
400 g pieczarek
100 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
1 średnia cebula
50 g startego żółtego sera
sól,pieprz
oregano
olej do smażenia
oraz
jajko do posmarowania
czarny sezam do posypania
W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać jajko, olej i rozpuszczone drożdże. Wyrobić jednolite ciasto. Potem gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę z kiełbasą. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić. Gdy farsz wystygnie dodać jeszcze starty ser i wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę, jeśli się za bardzo klei podsypać mąką. Ciasto grubo rozwałkować, ok 1cm grubości. Następnie z ciasta wykroić koła o średnicy 10 cm. Na środek każdego koła nałożyć ok 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta zebrać do góry i dokładnie zlepić formując okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawić na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Potem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 25-30 minut aż się zarumienią, funkcja góra dół. Z podanych składników wyszło mi dokładnie 13 bułeczek.
Wyglądają pięknie. Szkoda, że nie pokazałaś w przekroju :(.
OdpowiedzUsuńw Google wpisałam i znalazłam jakieś z przekrojonymi.
UsuńBuleczki drozdzowe z pieczarkami? No na to bym nie wpadla. Pysznosci :-)
OdpowiedzUsuń