Obiecałam sobie, że zabiorę się za kluchy i słowa dotrzymałam. Knedle się udały a teraz zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem tworzą pyszne sycące danie.
składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
oraz
sól
woda
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie równo uklepać. Podzielić ją na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki, u mnie mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. To jest klasyczny i najbardziej znany kształt ale oczywiście można sobie uformować kluski w innym kształcie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są idealne jako dodatek do różnych gulaszy, duszonych mięs w sosie. Zazwyczaj kluseczki robię tak mniej więcej z jednego kilograma ugotowanych ziemniaków, z tej ilości wychodzi mi ok 50 klusek jak na zdjęciu.
pycha
OdpowiedzUsuńMoglabys podawac ilosci skladnikow na dana potrawe. Np tak jak tutaj- ile ziemniakow powinno byc do tego dania oraz ile klusek z niego wychodzi?
OdpowiedzUsuńW przepisach podaje dokładne ilości składników ale w przypadku klusek śląskich to przepis z takich na oko. Poza tym to nie jest danie tylko dodatek do obiadu, jeden zje 3 kluseczki a drugi 8. Są za to podane dokładne proporcje więc przepis nie sprawia żadnego problemu. Co do ilości to trudno też dokładnie określić bo można sobie kluseczki uformować różnej wielkości lub też w innym kształcie. Każdy mniej więcej wie ile ziemniaków gotuje na obiad więc i na kluski musi też tyle ugotować.
UsuńTo trzeba sobie wyrobić własne proporcje, ale w większości przypadków wychodzą niemalże identyczne.
OdpowiedzUsuńA jajko? Na Śląsku do masy rozbija sie jeszcze jajko :)
OdpowiedzUsuńJa robię bez jajka.
UsuńA czy może być inna mąką niż tylko ziemniaczana ?
OdpowiedzUsuńDo śląskich musi być ziemniaczana, z inną mąka to już nie będą kluski śląskie.
UsuńA czy mogę użyć innej mąki ?
OdpowiedzUsuńMusi być ziemniaczana, z inną mąką to już nie będą kluski śląskie.
Usuń