składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody, może być gazowana
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką
4 duże suszone pomidory z oleju
1 mała czerwona cebulka
2 łyżki drobno startego sera grana padano
Do miski wlać mleko, olej i wodę. Dodać sól, jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, suszone pomidory z oleju też drobniutko pokroić. Dodać do ciasta razem z przyprawami i startym serem. Ponownie wszystko zmiksować. Ciasto powinno być gęste. Rozgrzać gofrownicę i piec złociste gofry. Czas pieczenia zależy od gofrownicy. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
mmm bardzo fajna propozycja, lubię takie gofry ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
U mnie też dzisiaj gofry na wytrawnie :D
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają super :)
Przepis jak mój
OdpowiedzUsuń