Małe, kruche nie za słodkie babeczki z budyniem i ulubionymi owocami. Idealne na imprezę ale także gdy dopadnie nas ochota na coś małego i słodkiego.
składniki:
kruche ciasto
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
200 g zimnego masła
dodatki
duży budyń waniliowy na 3/4 l mleka + cukier i mleko do ugotowania
dowolne owoce i bakalie, u mnie kiwi,brzoskwinia,winogrona,borówki i rodzynki
Przygotować kruche ciasto na babeczki. Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Potem schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Foremką do kruchych babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Wylepione ciastem foremki ustawić na blaszce do pieczenia z piekarnika. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ułożyć na desce aby wystygły. Z ciasta wyszło mi 10 babeczek większych o średnicy 8 cm i 20 mniejszych o średnicy 6 cm. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i nieco przestudzić. Jeszcze ciepły budyń nałożyć do kruchych babeczek. Udekorować ulubionymi owocami lub bakaliami.
Można dzień wcześniej zribic z budyniem czy nie?
OdpowiedzUsuńU mnie zjadane są od razu w dniu robienia więc dokładnie nie wiem jak na drugi dzień. Jak damy dobry gęsty budyń to powinno wytrzymać bo często jest tak ze budń po ugotowaniu puszcza wodę.
Usuń