wtorek, 24 listopada 2015

Zupa serowa z serkami topionymi

Pyszna zupka o fajnym posmaku, który nadają serki topione. Rzadko ją robię bo wolę tą lepszą wersję z cheddarem ale czasem się zdarzy.  Nam najlepiej smakuje z grzankami ale wiele osób jada też z makaronem.

składniki:

1 l bulionu drobiowego lub rosołu
1 cebula

1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 g serka topionego śmietankowego
100 g startego sera żółtego, u mnie gouda
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz mielony


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć chwilkę, aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wlać bulion i zagotować. Serki topione pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Gotować aż serki się rozpuszcza od czasu do czasu mieszając. Gdy serki topione się rozpuszczą dodać starty ser żółty i natkę pietruszki. Gotować jeszcze chwilę aż ser się rozpuści. Zupkę do smaku doprawić białym pieprzem. Gotową zupkę podałam z grzankami i odrobiną świeżej natki pietruszki.


2 komentarze: