składniki:
1 l bulionu drobiowego lub rosołu
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 g serka topionego śmietankowego
100 g startego sera żółtego, u mnie gouda
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz mielony
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć chwilkę, aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wlać bulion i zagotować. Serki topione pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Gotować aż serki się rozpuszcza od czasu do czasu mieszając. Gdy serki topione się rozpuszczą dodać starty ser żółty i natkę pietruszki. Gotować jeszcze chwilę aż ser się rozpuści. Zupkę do smaku doprawić białym pieprzem. Gotową zupkę podałam z grzankami i odrobiną świeżej natki pietruszki.
uwielbiam takie zupki, są bardzo sycące ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
musze zrobić :)
OdpowiedzUsuń