niedziela, 8 listopada 2015

Rosół z kury

Rosół lubimy ale nie gości u nas co niedziela ale raczej od święta. Rosołek zazwyczaj gotuje z wiejskiej kury z dużą ilością warzyw bo taki najlepiej nam smakuje.

składniki:

1 wiejska kura
woda zimna
2-3 nieduże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek angielskiego ziela
sól
1 duża cebula
duży pęczek zieleniny (liść selera i pora, natka pietruszki, gałązka lubczyku)

Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Obrać i umyć warzywa, przygotować zieleninę, cebulkę przyrumienić na gazie lub patelni. Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie. Doprawić do smaku solą. Gotowy rosołek podaje z cienkim makaronem z kawałkami marchewki posypany natką pietruszki. 



2 komentarze:

  1. A co robisz z mięskiem ???? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazwyczaj z mięska z kury robie flaczki drobiowe - tutaj przepis http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/12/flaczki-drobiowe.html
      albo mięsko obieram i zamrażam a jak uzbieram większa ilość to mielę i robie farsz do klusek lub krokietów

      Usuń