składniki:
1 wiejska kura
woda zimna
2-3 nieduże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek angielskiego ziela
sól
1 duża cebula
duży pęczek zieleniny (liść selera i pora, natka pietruszki, gałązka lubczyku)
Kurę dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Obrać i umyć warzywa, przygotować zieleninę, cebulkę przyrumienić na gazie lub patelni. Mięso przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby woda dobrze przykryła mięso. Garnek wstawić na ogień i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, zieleninę i przyprawy. Gotować na bardzo wolnym ogniu aby w garnku tylko lekko pyrkało aż mięsko będzie miękkie. Doprawić do smaku solą. Gotowy rosołek podaje z cienkim makaronem z kawałkami marchewki posypany natką pietruszki.
A co robisz z mięskiem ???? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzazwyczaj z mięska z kury robie flaczki drobiowe - tutaj przepis http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/12/flaczki-drobiowe.html
Usuńalbo mięsko obieram i zamrażam a jak uzbieram większa ilość to mielę i robie farsz do klusek lub krokietów