Zamiast tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotleciki tzw. siekane z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami.
składniki:
600 g piersi z kurczaka
1 mała czerwona papryka
100 g żółtego sera
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
zioła włoskie
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Mięso pokroić drobno w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić w drobniutką kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, posiekaną natkę, mąkę i jajka. Dokładnie wszystko wymieszać, do smaku doprawić ziołami włoskimi. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać czubata łyżkę masy na patelnię i uformować płaski placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe kotleciki podałam z kuskusem i surówką z sosem koperkowym.
Polecam też:
Kotleciki drobiowo-selerowe
witam. kotlety bardzo dobre. nie udalo mi sie zrobic wg przepisu, bo kotler mi sie rozwalał. dodałem 4 jajka (zamiast 3) i 2 łyżki stołowe mąki (zamisat 1) i było git.
OdpowiedzUsuń